Jakie ciasto upiec na walentynki? 4 romantyczne słodkości

Jakie ciasto upiec na walentynki? 4 romantyczne słodkości

Walentynki to dzień, w którym chcemy sprawić radość bliskim. Oczywistym jest, że do serca najłatwiej i najszybciej dotrzeć przez żołądek. Warto w Dniu Zakochanych przygotować drugiej połówce słodką niespodziankę pachnącą miłością. Sprawdź poniższe przepisy i zaskocz swoją miłość!

Walentynkowy sernik na zimno

Składniki
2 opakowania galaretki truskawkowej
Spód deseru:
Mała Nutella
300g herbatników
Łyżeczka cynamonu
Łyżka masła
Masa:
125ml śmietany 30%
250g serka naturalnego śmietankowego
2 i pół szklanki jogurtu naturalnego
8 łyżeczek żelatyny
Łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru

Wykonanie:
Zrobić galaretkę.
Skruszyć herbatniki i wymieszać je z Nutellą, masłem i cynamonem.
Wymieszać cukier waniliowy ze zwykłym.
Rozpuścić żelatynę i zostawić do wystygnięcia.
Dolać żelatynę do jogurtu.
Następnie dodać do jogurtu serek i zmieszany cukier.
Ubić śmietanę i dodać do reszty.
Do formy w kształcie serca wlać spód ciasta.
Dolać połowę masy jogurtowej.
Dolać połowę lekko ściętej galaretki.
Powtórzyć czynności z dwóch wcześniejszych podpunktów.
Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Walentynkowe muffinki

Składniki
80 g cukru
60 g mąki krupczatki
120 g mąki pszennej
250 g kefiru
jajko
łyżeczka sody
pół szklanki oleju
3 łyżki kakao
banan
Dekoracja:
bita śmietana
kolorowa posypka
krem czekoladowy

Wykonanie:
Wziąć 2 miski. W jednej wymieszać wszystkie składniki suche, natomiast w drugiej płynne.
Pokroić banana w plasterki.
Mieszaninę suchych składników wsypać do płynnych i wymieszać dokładnie.
Do foremki nałożyć jedną łyżkę ciasta, plasterek banana i znów łyżkę ciasta.
Wypełnić resztę foremek.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Wystudzić.
Udekorować bitą śmietaną, kremem czekoladowym i kolorową posypką.

Pikantne serduszka

Składniki
1,5 szklanki mąki
Szczypta soli
Szczypta mielonego pieprzu lub chili
3/4 szklanki kakao
Pół łyżeczki cynamonu
1,5 łyżki espresso
Szklanka cukru
Łyżka mleka
Jajko
165g masła
Aromat waniliowy

Wykonanie:
Przesypać przez sitko mąkę.
Dodać kakao, cynamon, pieprz, sól i espresso.
W drugiej misce wymieszać mikserem masło z cukrem, dodać jajko, mleko i aromat waniliowy. Dodać mieszankę z pierwszej miski.
Wszystko zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
Ciasto podzielić na połowę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na pół godziny.
Rozwałkować, wyciąć serduszka foremką i ułożyć na blaszce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Ciasto Red Velvet w kształcie serca

Składniki
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej (ok. 370g)
4 jajka (skorupki sparzyć wrzątkiem)
1 szklanka gęstej maślanki lub jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
250 g masła, bardzo miękkiego (uwaga, żeby się za bardzo nie rozpuściło)
320 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki kakao
2 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (firmy Wilton!)
Krem:
500 ml śmietanki kremowej 36%, bardzo zimnej
1 szklanka cukru pudru
375 g serka mascarpone
375 g serka kremowego lekko słonego np. Philadelphia, Almette

Wykonanie:
Ciasto:
Przygotuj tortownicę o średnicy 24cm, wysmaruj ją masłem i wyłóż dno papierem do pieczenia - urwij większy kawałek papieru, żeby wystawał poza obręcz tortownicy.
Papier wewnątrz również posmaruj masłem, posyp mąką/bułką tartą/otrębami/mielonymi migdałami - według gustu.
Nagrzej piekarnik do 160°C.
Włóż do miski miękkie masło, cukier i ekstrakt z wanilii.
Miksuj na dużych obrotach ok. 10 min, aż masa będzie biała i puszysta.
Stopniowo wbijaj do masy po jednym jajku, cały czas ubijając po kolejnym dodanym.
Staraj się nie wydłużać czasu miksowania - ciasto może wtedy opaść podczas pieczenia.
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao do drugiej miski.
Dokładnie wymieszaj składniki i jeszcze raz przesiej.
Powstałą mieszankę dodawaj stopniowo do utartej masy, podziel porcję na trzy partie, delikatnie mieszaj za każdym razem (możesz również użyć miksera, ale na małych obrotach!).
Delikatnie dodaj maślankę i barwnik spożywczy.
Przełóż powstałą masę do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz ok. 50 min, pod koniec pieczenia sprawdź czy ciasto już się upiekło - drewniany patyczek wetknięty w środek ciasta nie powinien być obklejony ciastem.
Upieczone ciasto ostudź i pokrój na 3 blaty (jeżeli nie masz dużego noża, możesz użyć nitki - urwij dłuższy kawałek i przetnij nim ciasto na 3 części w poziomie) i jeżeli chcesz - wytnij kształt serca, ścinając boki ciasta - odkrojone części ciasta pokrusz na jak najdrobniejsze cząsteczki. Wsadź ciasto do lodówki.
Krem:
Śmietankę kremową ubij mikserem na wysokich obrotach, aż zamieni się w sztywną pianę.
Dodawaj po 2 łyżki cukru pudru, cały czas miksując.
Do drugiej miski włóż dwa rodzaje sera i zmiksuj (najlepiej mieszadłem) na małych obrotach przez około pół minuty, aż masa będzie gładka.
Łyżką lub mieszadłem miksera połącz masę z bitą śmietaną. (do czasu przełożenia tortu, trzymaj ją w lodówce)
Ściętą górę biszkoptu pokrusz i odstaw - użyjesz jej do posypania wierzchu ciasta
Masę podziel na 4 części - 2 części użyj do przełożenia blatów, 2 kolejne wykorzystaj na posmarowanie góry i boków.
Wierzch ciasta posyp pokruszonym ciastem.
Wstaw do lodówki i wyjmij tuż przed podaniem..

Chcemy twój adres email

Pozwól nam wysyłać ci najciekawsze oferty walentynkowe.
MENU
Copyright © Grupa iTur.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone
Strona wykorzystuje pliki cookies zgodnie z polityką prywatności, aby zapewnić świadczenie usług na najwyższym poziomie.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Ukryj ten komunikat [x]