Przepisy kulinarne na walentynki zaskocz swojego partnera

Przepisy kulinarne na walentynki zaskocz swojego partnera

Chcesz przygotować kulinarną niespodziankę z okazji Walentynek dla swojego partnera? To doskonały pomysł, bo przecież nie samą miłością człowiek żyje. Warto w Dniu Zakochanych zasiąść wspólnie do stołu i spędzić razem romantyczny wieczór przy świecach. Oto trzy sprawdzone przepisy na dania, które nasycą wszystkie zmysły.

Walentynkowe mini-pizze
Nie każdy lubi słodkości, ale chyba każdy skusi się na pizze. Proponujemy, aby kształt ciasta nawiązywał do Święta Zakochanych. Wykorzystajcie średniej wielkości foremki do ciastek lub spróbujcie za pomocą szklanki i rogu od zwykłej formy do ciast, aby stworzyć kształt serca. Po przygotowaniu ciasta wystarczy położyć na spód szpinak (wcześniej podsmażony na maśle na patelni), uparzone pieczarki, paprykę pociętą w paseczki, talarki cebuli, a wszystko przykryć warstwą czerwonego sosu pomidorowego. Na wierzch układamy ser mozarella, z którego ułożyć można czułe słowa lub podkreślić kształt pizzy. Jeżeli robicie pizze w mniejszym wydaniu to na każdej z nich można ułożyć inny wzorek.

Zapiekany kurczak z brokułami i migdałami
Przygotuj ziołową zaprawę. Wykorzystaj zioła, jakie masz w domu np. curry, bazylię, kurkumę, gałkę muszkatołową, oregano, pieprz, sól, ostrą i słodką paprykę, liście laurowe, kilka łyżek oleju (w zależności od tego, jak dużo masz mięsa) oraz ocet winny lub ewentualnie kilka kropel wina. W takiej zalewie pozostaw mięso na kilka godzin, aby przesiąknęło aromatem. Zblanszuj w gorącej wodzie brokuły. Ułóż zarówno mięso, jak i brokuły w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni, w zależności od tego czy korzystasz z termoobiegu) i pozostaw na około godzinę. Co jakiś czas należy sprawdzić czy mięso jest już gotowe. W tym samym czasie upraż na suchej patelni plasterki migdałów ? powinny się zarumienić, aby uzyskać chrupiący efekt. Na kilka minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika możesz posypać zawartość plastrami sera pleśniowego lub mozarella, aby zdążył się roztopić. Tuż przed podaniem posyp porcję garścią prażonych migdałów.

Czekolada na gorąco z lodami
Po obfitym obiedzie dobrze jest odczekać przynajmniej godzinę. Można w tym czasie napić się lampki wina i zacząć przygotowywać deser. Naszą propozycją jest czekolada na gorąco z lodami. Czekoladę należy kupić w sklepie i przygotować w oparciu o przepis na opakowaniu, aby była gęstsza można dosypać więcej proszku. Można dodać odrobinę chili lub imbiru, dzięki czemu uzyskamy dodatkowy efekt rozgrzewający, a także przyjemny cierpki posmak. Do miseczek nakładamy po dwie, trzy gałki lodów śmietankowych lub owocowych i polewamy je gorącym napojem. Walentynkowe łasuchy mogą dodać także kilka cynamonowych ciasteczek. Smacznego!

Chcemy twój adres email

Pozwól nam wysyłać ci najciekawsze oferty walentynkowe.
MENU
Copyright © Grupa iTur.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone
Strona wykorzystuje pliki cookies zgodnie z polityką prywatności, aby zapewnić świadczenie usług na najwyższym poziomie.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Ukryj ten komunikat [x]